Какво трябва да знем за мъжките ризи?

мъжка риза

Ризата е неизменна част от притежанието на съвременния мъж и неговият гардероб. Една от основните причини, е че този елемент от облеклото е типично характерен за представителите на мъжкия пол, и е подходящ за изграждане на визия в почти всички случаи. Тя притежава многобройни цветови вариации, а неутралните й модели са универсални и имат широко приложение.

Едно от основните предимства на мъжките ризи, е че могат да бъдат комбинирани с разнообразни по стил, дизайн и вид дрехи. А бялата разновидност е сред най-предпочитаните, защото този цвят е неутрален и може да бъде съчетан с всякакви нюанси – както неутрални, така и дръзки, а дори и пъстри.

Основно определяме комбинирането на бялата риза, в зависимост от повода, по който ще я облечем, както и стила, който искаме да подчертаем. Официалните мъжки варианти са характерни с възможността да бъдат превъплътени в изграждащ елемент на всяка елегантна визия. Ризата сама по себе си е задължителен елемент от формалното мъжко облекло, а в допълнение белият цвят подчертава изискаността и стилността на притежателя. Тя е ушита от тънка материя, за да не запарва кожата и е с дълъг ръкав. Класическите мъжки модели се комбинират отлично с костюм или смокинг, както и с отделни елементи от тях. Могат да бъде в допълнение на вратовръзка или да бъдат с откопчано горно копче и яка. Има мъже, които избягват изграждането на официална визия, включваща всички части на костюма и избират да носят бяла риза с панталон, без наличие на аксесоари, сако и елек.

Вторият мъжки вид, е спортно-елегантната. Тя се различава от класическата формална най-вече поради кройката, материята, която е по-плътна и наличието на по-голяма свобода на комбиниране. Спортно-елегантните модели могат да изградят кежуал визия, подходяща както за ежедневна употреба в бизнес средите, така и за мероприятия, чийто дрескод не е с напълно строг характер. Не е подходящо да се комбинира с официални мъжки костюми и смокинги. Такъв тип се съчетава отлично с дънкови панталони, спортно-елегантно сако и кежуал модели обувки. Моделите с къс ръкав могат да се носят и с къси дънкови панталони, както и такива тип чино.

Кои цветове най-много си подхождат с бялото?

Бялото е неутрален цвят, което позволява комбиниране с много други цветове. При правилно съчетание и балансиране на преобладаващите цветове, то може да бъде комбинирано с:

  • Черно;
  • Кафяво;
  • Червено;
  • Синьо;
  • Зелено;
  • Бордо;
  • Бежово;
  • Сиво.

Когато искаме да изградим изчистена визия, е добре да съчетаем тази част и цвят на облеклото с други неутрални такива – бежово, кафяво, графитено сиво.

Ако искаме да изпъкнем, можем да изградим облеклото си на основата на ярък и предизвикателен цвят, а неутралната риза да послужи за балансьор. И в двата случая, тази цветова вариация придава елегантност и позволява експериментирането с други нюанси.

В какви случаи обикновено носим бяла риза?

Официалните мъжки модели с този цвят, са подходящи за мероприятия от формален характер, ежедневна употреба в бизнес средите. При мъже, които упражняват професии като адвокат, банкер, мениджър, присъствието на класическа бяла риза, е необходимост в гардероба.

Най-често тя е от памучна материя, поради мекотата на плата, свойствата й да пропуска въздуха през влакната и да не запарва кожата.

Спортно-елегантната версия е подходяща както за ежедневна употреба, така и за срещи, вечер с приятели, празненства и мероприятия със социален характер, които нямат строго определен дрескод.

Подходящ вариант за бяла риза за ежедневна употреба през топлите месеци от годината, е ленената. Ленът е материя, от естествени влакна, която се определя като дишаща. Тя е перфектният избор за горещините, поради свойството й да прохлажда кожата. Характерно за ленените дрехи, е че те лесно се мачкат, което понякога от дефект може да се превърне в ефект. Това създава лека небрежност на стила и е отлична комбинация с дънкови панталони за вечер с приятели.