Какви материи и цветове да избираме за летния сезон?

материи и цветове за летния сезон

За да се чувстваме комфортно през летния сезон е нужно да подберем правилните материи и цветове за дрехите си. През лятото е добре да избираме светли дрехи, изработени от естествени материали, които оставят кожата да диша и абсорбират влагата. Препоръчително е също летните дрехи да са по-широки и да не са прилепнали към тялото.

ЦВЕТОВЕ

Цветовете на летните дрехи трябва да носят свежест и енергия. Без значение какви са модните тенденции в момента, светлите цветове са най-подходящи за летния сезон. Черният цвят привлича слънцето и топлината, и това го прави изключително неподходящ за летни дрехи. Светлите цветове и бялото са наи-предпочитаните нюанси през лятото. Ето няколко насоки как да комбинирате цветовете.

Допълващи се
Контрастиращи, намиращи се срещуположни един на друг. Създават енергизиращ ефект.

Триада
Съчетават се три нюанса равностоящи един на друг. Предоставя контрастен, но хармонизиращ ефект.

Аналогични
Два или три цвята, намиращи се един до друг в кръга. Създаденото впечатление е привлекателно и успокояващо.

Разделена допълваща се комбинация
Тук се използва един основен и два допълващи се. Контрастиращ, но леко интензивен ефект.

Съчетание от четири
Един основен, два допълващи се и един допълнителен. Така се подчертават акцентите.

цветове, материи, мъжка мода, лято

МАТЕРИИ

Синтетичните материи са крайно неподходящи за лятото защото запарват и засилват потенето, а това води до неприятна телесна миризма, раздразнения и алергии по кожата. Тялото ни се чувства най-добре в естествени материи. Те позволяват на кожата ни да диша, не задържат потта и не причиняват алергии, обриви и зачервявания. Естествените материи са с растителен или животински произход. Недостатък в сравнение с изкуствените материи е това, че повече се мачкат, свиват се при пране на високи градуси и изсветляват с времето. Ето и кои са най-подходящите материи за лятото:

Памук
Наи-предпочитаната материя и през летните месеци е памука. Памучните материи са меки, позволяват на кожата да диша и абсорбират добре. Подходящи са дори и за хора с чувствителна кожа.

Лен
Ленът е най-дишащата материя. Много здрав и удобен за носене, позволява на тялото да диша и държи хладно. Бързо съхне. Изключително подходящ за високите летни температури.

Студена вълна
Студената вълна е направена от финни вълнени влакна. Изолационните й свойства я правят подходяща за летни облекла. Използва се за официални тоалети, рокли и други.

Коприна
Коприната е деликатна, мека, гладка и много здрава материя. Няма еластичност. Държи хладно и това я прави подходяща материя за летни дрехи.

Жоржет
Жоржетът е плат, който се състои от нишки с памук, лен или коприна. Това е лека и деликатна лятна материя. Позволява на кожата да диша и в същото време стои много елегантно.

Иновативни материи
Органичният памук, бамбук, лиоцел и рамия са сравнително нови естествени материи, които все повече навлизат в модната индустрия. Бамбука и рамията имат антибактериални свойства. Плата от рамия е много подобен на лен. Лиоцела е силно абсорбиращ. Материята StringPlus е създадена от влакна от коприва и вълна. По-здрава е от памука и интересното при нея е, че не е запалима.